Co to jest savoir vivre?
28 marca uczniowie klas VI A i VID wraz z wychowawczyniami - panią Katarzyną Fiołek, panią Agnieszką Fortuną oraz nauczycielką historii panią Moniką Kucińską - udali się na lekcję “Gawęda o zachowaniu przy stole” do Zamku w Pułtusku.
Kuchnia i kultura jedzenia to istotny element kultury polskiej. Pod kierunkiem Mistrza Kelnerstwa dowiedzieliśmy się, jak należy zachowywać się przy stole, jak spożywać posiłki i jak korzystać z zastawy stołowej. Było ciekawie i zabawnie i o historii kultury stołu, i tradycyjnych daniach, i o tym, do czego służą różnego rodzaj sztućce i stołowa porcelana.
Wiedzę teoretyczną mogliśmy po zajęciach wykorzystać w praktyce w zamkowej restauracji. Zjedliśmy tam obiad składający się z przystawek, zupy, dania głównego i deseru. Nie było łatwo zastosować prawidłowy kod sztućców i ułożenia serwety, ale za to było pysznie i sympatycznie.
Bardzo polecamy wszystkim zajęcia o zasadach zachowania przy stole - wbrew pozorom etykieta stołowa jest jednym z elementów naszego własnego wizerunku. Ponieważ miło uchodzić za kulturalną osobę, cieszymy się, że my już wiemy, jak jeść posiłek, jak pić napoje (iw czym) i jak siadać do stołu. Teraz pozostaje przećwiczyć tę sztukę w kilku ekskluzywnych restauracjach. :-) Ktoś chętny, by nas tam zabrać?